Sarja lopultakin takana. Harmillista kyllä, kausi per viikko -tahti lerpahti pahasti. Puolenkymmentä viimeistä jaksoa roikkui katsomatta kokonaista kaksi viikkoa, ja hommasta meni hieman maku sikälikin, että viimeisen kauden käsikirjoituksista enimmäkseen puuttuu tekemisen meininki. Pettymyksenä on pidettävä sitäkin, että sarjaa ei toisaalta saada päätökseen, mutta toisaalta se ei myöskään luo minkäänlaista pohjaa tulevaisuudelle - borgeja lukuunottamatta asiat jäävät yksinkertaisesti levälleen.
Kokonaisuutena sarja on toki loistava. Kun sanon, että jakso on paska, se yleensä on paska ainoastaan Star Trekin skaalalla. Yksi rehellisen scifin vahvuuksista on siinä, että se pystyy irrottamaan ajatukset vakiintuneista normeista luomalla meille arkisia eettisiä tai maailmankatsomuksellisia kysymyksiä viitekehyksiin, joissa ei ole rasitteena tuttuutta. Kaikkein mielenkiintoisin ja keskeisin kysymys on tietysti Prime Directive, jonka sovellutuksista synnytetään lukuisia loistavia jaksoja. On ilmeistä, että Prime Directiven taustalla on inhimillinen pelko siitä, että avaruuden laidalla ei olekaan jännittäviä vieraita sivilisaatioita - olisi lohdullista, jos tietämättömyytemme heistä johtuisi vain siitä, että he piilottelevat meiltä antaaksemme meidän kehittyä rauhassa. Toisaalta on ilmeistä sekin, että Prime Directive on osittain amerikkalaisten tekijöiden omaa traumaa amerikkalaisten ihanteiden levittämisestä.
En ala tässä vaiheessa nimeämään sarjan tähtihetkiä. Enimmäkseen arvostan samoja asioita kuin muutkin sarjan katsojat, ainakin päätellen Facebook-fanikerhoista. Fanikerhoista hilpein on ehdottomasti Deanna Troi's Camel Toe. On toki myönnettävä, että pienehköstä televisiostani en tuota ilmiötä erityisemmin bongannut, mutta sinänsä Troin olemus (etenkin se olminnahkapuku) huvitti minua läpi sarjan. Data- ja Worf -fanikerhja löytyy toki, mutta Wesley on kuitenkin ehkä suurimman huomion kohde. Oikeaoppisista Wesleyn halveksimiskerhoista löytyy jonkin verran kiinostavaa todistusaineistoa hahmon kelvottomuudesta. Shokeeraavampaa on kuitenkin se, että tässä on selvästi sukupuolten välinen kuilu. On korkeampaa ivaa ja ironiaa, että naiset selvästi ihannoivat Wesleyn "karismaa". Mistä tämä johtuu, jäänee minulle ikuiseksi arvoitukseksi, jonkinlaiseksi syvälliseksi osoitukseksi siitä, että mies ei todellakaan voi ymmärtää tiettyjä naisluonteen ominaispiirteitä.
Vielä katsaus viimeisen kauden jaksoihin:
Descent Part II: Loren sotkeminen tähän borgijuttuun on ymmärrettävää mutta epäuskottavaa. Isoin kysymys on se, että tekikö tämä nyt borgeille kunniaa vai ei? Sanoisin, että tämä on ihan kohtuullinen tapa ajaa borgit alas, mutta kiistämättä uhkia jää tähtiliiton taivaalla nyt hieman liiankin vähän, kun borgit ja kristalliolento on nitistetty, klingonit saaneet hengellisen johtajan ja romulanitkin alkavat pehmetä. Vähän niinkuin loppu lähenee.
Liaisons: Jos pitää haaksirikkoutua autiolle planeetalle, niin mikäs sen mukavampaa kuin osua paikkaan, johon jo ennestään on haaksirikkoutunut seitsemän vuoden yksinäisyydestä miehennälkäiseksi käynyt eteerinen bimbo-olento. Toisena juonikuviona Worfin klingonidiplomatia on hilpeää.
Interface: Useamman kerran sarjan aikana Geordin visiiriä on käytetty erilaisiin virityksiin, tällä kertaa se toimii osana iso joystickkiä, jonka avulla ohjataan luotaimia. Kuolleen äidin haamu on vähän tarkoitushakuinen juonenkuljetustekniikka.
Gambit, Part I: Picard haahuilee salakuljettajapoppoon kyydissä köyhän miehen indianajonesina. Rosvojoukko on vähän karikatyyrimäinen.
Gambit, Part II: Armottoman sekoilun jälkeen jaksoon saadaan lopussa tyydyttävästi tolkkua. Vulkanuslaisten rauhanase oli loistava veto.
Phantasms: Data näkee halluja. Freud-juttu on vähän väkinäistä. Mielenkiintoista, miten herkkä Data on erilaisille ulkoisille häiriöille.
Dark Page: Mamma-Troi on kai juttu, jonka käsikirjoittajat vetivät huonoina päivinä hihasta. "Hei, nyt keksin. Laitetaan tuot tietokoneen ääni taas hörhöilemään, eiköhän siitä taas ongelmia synny." Jopa mamma-Troi -jakoksi tämä on kauheaa skeidaa.
Attached: Picard ja Dr. Chrusher paritetaan tavalla, josta mielikuvituksellisinkaan nörttiteini ei osaisi fantasioida. Jakson humanoidisivilisaatio on vain lievästi huvittava.
Force of Nature: Enterprise saa kantapään kautta huomata, että poimuajo nakertaa avaruuden perustuksia. Sinänsä on ihan OK tuoda ympäristötietoisuus tähtilaivalle, mutta sanoma on hieman liiankin ilmeisen moralisoiva. Touhussa alkaa olla jäähdyttelyn makua.
Inheritance: Datan "äiti" ilmaantuu Enterpriselle ja osoittaa huomattavia älyllisiä kykyjä. On vähän yllättävää, että Enterprisen siirtimet eivät huomaa ihmisen ja robotin eroa.
Parallels: Käsikirjoittaja on lukenut populaaria tiedekirjallisuutta ihan tosissaan. Multiuniversumihypoteesi (vai miksi sitä kuplajuttua nyt sanotaankaan) toimii tässä jaksossa varsin tyydyttävästi.
The Pegasus: Nyt se sitten selvisi minullekin, miksi tähtliitolla ei ole kykyä verhota aluksensa. Kohtalaisen laadukasta avaruusjuonittelua.
Homeward: Prime Directive -seikkailussa huijataan primitiivinen sivilisaatio planeetalta toiselle. En onnistunut näkemään tässä mitään erityistä pointtia.
Sub Rosa: Typeränpuoleinen kummitusjakso virittelee eroottista värinää. En nähnyt tässäkään mitään pointtia, mutta sen sijaan huomasin jakson muistuttavan huolestuttavn paljon vuosituhannen vaihteen teinifantasiasarjoja.
Lower Decks: Perushyvä avaruusjuonittelujaksa kuvattuna nuorien upseerien näkökulmasta, hieman hämäränä ja turhauttavanakin salailuna. Pisteet jaksolle siitä, että perinteiselle uhrattavalle upseerille on tällä kertaa vaivauduttu käsikirjoittamaan vähän taustaakin - ihan näppärästikin vielä.
Thine Own Self: Data haaksirikkoutuu muistinsa menettäneenä keskiaikaishenkiselle planeetalle. Ennakkoluulojen tarkastelu on ihan kivaa, mutta ei tämä mikään spektaakkeli ole.
Masks: Enterprise kohtaa muinaisen sivilisaation jäänteet. Alus infiltroi Enterprisen ja tuho on lähellä, mutta Picard huihaa vihollista laittamalla naamarin päähän. Tämä oli kyllä aidosti vähän hölmö juttu.
Eye of the Beholder: Kuvat menneisyydestä valtaavat Troin mielen, ja hommasta tulee jonkinlainen dekkarintapainen. Telepatiajutut eivät koskaan ole olleet TNG:n vahvimpia jaksoja.
Genesis: Picardin ja Datan palatessa sukkulamatkalta Enterprisen miehistö on taantunut omien lajiensa protomuodoiksi. Tämä nyt taas oli vähän hölmöä, mutta proto-klingoni Worf kyllä pelastaa paljon.
Journey's End: Enterprise yrittää evakuoida inkkareita cardassialaisalueelta, ja dropout-Wesley sotkeutuu asiaan, ja nousee siinä samalla ohimennen yli-inhimilliselle tietoisuuden tasolle. Surkea päätös surkealle roolihahmolle.
Firstborn: Alexanderia yritetään opettaa klingonitavoille. Heikoimmasta päästä klingonikulttuuria käsittelevistä jaksoista.
Bloodlines: Sarjan kirjoittajilla ote lipsuu, kun sarjan lopun lähestyessä muistellaan vanhoja tuomalla takaisin niinkin tylsä jakso kuin DaiMon Bok. On jotenkin käsittämätöntä, että tekijät roikottivat ferengejä loppuun asti mukana sarjassa. Picardin ja hänen oletetun poikansa tapaamisesta ei saada ihmeitä irti.
Emergence: Enterprise saa lapsen. En kommentoi. Holokannella sekoilussa joitakin huvittavia kohtia.
Preemptive Strike: Ro Laren napataan takaisin sarjaan tiedustelutehtävää varten cardassialaisten rajoilla. Luonnollisesti hän naisena vaihtaa heti puolta diplomaattisen ja rauhaarakastavan tähtilaivaston leivistä brutaalien kapinallisten leiriin. Olen hieman pettynyt siitä, että cardassialaiskysymykseen ei saada oikein minkäänlaista ratkaisua sarjan puitteissa.
All Good Things: Kapteeni Picard pomppii ajasta toiseen vailla selitystä. Erityiset pisteet siitä, että yksi näistä matkakohteista on hänen ensimmäinen päivänsä Enterprisella, ja saamme nähdä Deanna Troin vielä kertaalleen siinä alimittaisessa mekossa, jossa hän esiintyi myös sarjan ensimmäisessä jaksossa. Tekijät ovat selvästi ymmärtäneet, miten suuri merkitys tällä eleellä on, kun sarjaa saatetaan pakettiin. Sitä en ymmärrä, miksi Tess piti tähänkin vielä sotkea, kun hänestä kuitenkin päästiin eroon jo kuusi kautta takaperin. Kokonaisuutena jakso on kuitenkin aivan kelvollista fiilistelyä. Heikkoutena mainittakoon, että testi, johon Q Picardin jonkinlaisena viimeisenä koettelemuksena asettaa, ei ole kummoinen - lähinnä teknistä neppailua.
Parhaat jaksot: Liaisons, Parallels ja ennen kaikkea The Pegasus. Täysosumia ei kuitenkaan yksikään.
Heikoimmista jaksoista ei ole epäselvyyttä - Wesley veti pohjat taas. Toisaalta mamma-Troi oli kehno myös. Eli Journey's End ja Dark Page.
lauantai 14. maaliskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Viimeinen kausi tosiaan oli melkoinen lerpahdus - kutoskausi vaikutti alunperin hieman väsähtäneeltä (silloin minua alkoi tympimään toden teolla "viikon hiukkanen"-selitykset erinäisille ongelmille), mutta päätöskausi asettaa kaudet paikoilleen.
Henkilökohtaisesti pidin kyllä kauden päätösjaksoa varsin hyvänä ja minusta se jopa tarjosi jonkinlaisen päätöksen kertomalla, miten hahmoille sitten kävi, vaikka samalla trekkiläiseen maailmankatsomukseen sopien tehtiin selväksi, ettei tulevaisuutta ole lyöty lukkoon.
Päätösjakso ei kuitenkaan poista pahaa makua kaudesta. Oikeasti mikään ei voi sitä tehdä, kun kaiken räkänokkailun ja vammailun jälkeen Wesleystä tulee yli-ihminen. On siinäkin jaksossa se hyvä puoli, että Picard muistaakseni raivoaa Wesleylle. Toisaalta muistan, että kaikki erosivat kuitenkin ystävinä. Oikeastaan sitten olisin voinut hyväksyä yli-ihmisyyden, jos kaikki olisivat jääneet edes vihaamaan Wesleyä ihan sitä myöten, että äiti olisi kieltänyt poikansa. Mutta ei. Se osa varattiin Ro Larenille, joka minusta taas oli varsin sympaattinen hahmo. Toisaalta ehkäpä hän ansaitsikin sen hieman paremman jakson, jonka kruunasi hiljainen ja katkera Picard.
Prime Directivestä varmaan riittäisi ainesta väitöskirjoihin asti. Itseäni huvitti se, miten valmiita Enterprisenkin edistyneen valistuneet upseerit ovat rikkomaan direktiiviään aina kun siltä tuntuu. Tosin minä taidan kuulua siihen koulukuntaan, joka tulkitsee direktiiviä niin, ettei mitään vuorovaikutusta alemmalla kehitystasolla olevien lajien kanssa tulisi harjoittaa. En tiedä, koskeeko Prime Directive myös federaatiota itseään silloin, kun he itse ovat alemmalla tasolla ja joku kehittyneempi tulee tarjoamaan apuaan. Q-voimista kieltäydyttiin kyllä ensimmäisellä kaudella.
Itse kyllä pidin kuutoskautta varsin tasokkaana. Ehkä kausien paremmuusjärjestys menee jotenkin niin, että kolmonen ja nelonen ovat parhaita, sitten kuutonen, kakkonen, seiska, ykkönen ja viitonen. Kuitenkin on annettava kunniamaininta ykköskaudelle, osin nostalgiasyistä (muistuttaa paikoin kovasti Kirkin seikkailuja) ja osittain tekemisen meiningistä.
Tuolla päätöksen puuttumisella tarkoitan lähinnä sitä, että konfliktit mm. romulanien ja cardassialaisten kanssa jäivät levälleen. Lähinnä noista romulanit ovat sellainen rotu, joiden kanssa olisi toivonut jonkinlaista eeppistä yhteenottoa sarjan päätteeksi.
Tarkennettakoon vielä, että ymmärrän toki tekijöiden valintaa saattaa asiat päätökseen nimenomaan Q:n kanssa. Tässä kuitenkin katson heidän erehtyneen luulemaan Q:ta merkittävämmäksi hahmoksi kuin hän todella onkaan.
Lähetä kommentti