torstai 7. toukokuuta 2009

Varhaiskypsymättömyys

Miksi amerikkalaisessa populäärikulttuurissa ongelmanuoruus ajoittuu nimenomaan lukioon, kun suomalaisessa todellisuudessa se sijoittuu yläasteelle, ja lukiossa meno rauhoittuu?

Tätä ei varmaankaan ole syytä miettiä, mutta omituista se silti on. Veikkaan syyksi sovinnaisuutta - amerikkalaiselle yleisölle suunnattuna olisi liian epäsovinnaista esittää nuorison seksuaalisia kokeiluja ja alkoholinkäytön opettelua, jos se sijoittuisi 13-14 vuoden ikään. Lisäksi hieman vanhemmat ovat parempi yleisösegmenttikin.

Tai sitten suomalaisnuoriso ihan oikeasti taantuu varhaisemmin kuin amerikkalainen vastineensa.

2 kommenttia:

Janne kirjoitti...

Juuri eilen tuli amerikkalainen (käsittämättömästi 7 pistettä IMDB:ssä saanut) elokuva, jossa tyttö aloittaa ongelmanuoruuden juuri 13 vuoden iässä. Tai ehkä tämä merkintä liittyykin siihen.

Mitään vastauksia minulla ei tietenkään ole. Tässä on tietysti jo se ongelma, että tosiasiallinen nuoriso on eri asia kuin viihdeteollisuudessa esitetty nuoriso. Jos sopivat elokuvat valitaan, myös suomalaisen nuorison voisi katsoa ongelmoivan vasta lukiossa tai sen jälkeen. Esimerkiksi korkeakultturellissa taide-elokuvassa Hymypoika kaveriporukka hajoilee seksiin päästyään ylioppilaiksi. Eräässä minisarjassa (Skene taisi olla sen nimi) tytöt sekoavat huumeisiin ja muuhun päästyään Helsinkiin lukionjälkeisiä opintoja suorittamaan, ellen ihan väärin muista.

Otos voidaan toki valita antamaan huomioitasi vastaava kuva. Suomessa tarkkiksen pojat öyhöttävät, Yhdysvalloissa osakuntapojat tai high schoolissa näön vuoksi käyvät räppärit ja surffaajapojat tutustuttavat tunteettomaan seksiin ja huumeisiin. Tupakointi esitetään kyllä kaikkialla jonain itsestäänselvänä kansalaistaitona, mitä olen aina kummastellut.

unienvanki kirjoitti...

En tosiaan katsonut ongelmanuoruuselokuvaa (mikä lie). Katsoin Mean Girls -rainan, koska sen piti olla autenttinen kuvaus tyttöjen ryhmädynamiikasta. Siinä sankarit kyllä olivat jotain kuudentoista kieppeillä.

Toki vedin aika tavalla mutkat suoriksi. Ei minulla mitään näyttöä asiasta ole. Jotenkin tällainen vaikutelma on tullut. Osittain kyse varmaan on siitä, että amerikkalaiset ovat oikein erikoistuneet nuorisoviihteen tuottamiseen. Siinähän kolmekymppiset näyttelijät esittävät kuusitoistavuotiaita viihteessä, jota seuraavat kaksitoistavuotiaat. Ehkä tämän asetelman takia nuorisodraamassa pitää esittää lukiolaiset ihan kamalina jurpoina.