sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Pietari

Lisään tähän vielä muistutukseksi itselleni sen oleellisimman havainnon, jonka eilen unohdin. Pietarissa katujen siisteys on korkealla tasolla keskustassa, mutta romahtaa lähiöihin päin mennessä, pl. esimerkiksi radan varsi, joka on silmin nähden siistitty. Se, että keskusta on Helsingin keskustaa siistimmässä kunnossa, kertoo oletettavasti lähinnä tuloeroista; venäläisillä on varaa palkata laumoittain väkeä puhtaanapitolaitokselle, eivätkä heistä kaikki edes ole siirtotyöläisiä. Lähiöihin asti vaikutus ei toki yllä. Olen kuitenkin itseni kanssa ristiriidassa sen suhteen, kertovatko alueelliset puhtauserot jostain muustakin.

Mainittakoon nyt näin julkisesti, että Pietari olisi miellyttävä matkakohde, jos:
- puolet autoista saataisiin kaduilta pois
- ravintoloiden ruokalistat saataisiin ulko-oville näkyviin
- venäläiset kulttuuritallenteet tuotteistettaisiin turistinkestäviksi

Nämä parannukset madaltaisivat vierailukynnystä oleellisesti ilman mitään merkittävää kulttuurillista latistumista. Nykyisellään näkisin, että Pietari on kaupunkina keskivertoa tylsempi matkakohde. Kulttuuritallennepuolelta mainittakoon, että kaappasin mukaani summanmutikassa takuulla laadukkaan Mutant Chronicles -elokuvan, koska paikallista tuotantoa ei ole tekstitetty millään relevantilla länsimaisella kielellä. Tai ainakaan sitä ei myydä missään.

Positiiviselta puolelta mainittakoon seuraavat:
- johdinautot ovat ylivertaista teknologiaa, jonka toivoisi rantautuvan taas Suomeenkin
- ns. etninen ruoka on loistavaa ja edullista - joku voisi aivotuoda pari kaukasuslaista kokkia kotimaahamme
- metro toimii loistavasti siitäkin huolimatta, että kolme kuudesta metroasemasta, joille yritimme, oli hävinnyt johonkin matkaopaslärpäkkeen kartan painatuksen jälkeen

Aika vähäksi siis anti jäi. Tuli oltua turisti. Positiivista on se, että uskallan tunnustaa.

Ei kommentteja: